torsdag 20 november 2008

Kommentar

Jag fick en kommentar på mitt inlägg igår om strömlös. Tyvärr är det något fel på inlägget så jag kan inte själv kommentera kommentaren. Därför blir det ett nytt inlägg istället.

Min poäng är att miljödebatten behöver vidgas och att man inte kan stoppa huvudet i sanden som Miljöpartiet gör. Visst är det så att vi måste flytta över transporter av gods och personer till de transportslag som är minst miljöovänliga i så stor utsräckning som möjligt. Här ligger tågen bra till jämfört med andra transportalternativ. Miljöpartiet framför att tåg är miljövänligt och allt annat miljöovänligt. Det är ju faktiskt inte sant. Ska vi bygga en ny järnväg blir det också ett intrång på miljön. Tågen drar också el. Vad jag menar är att vi måste sluta prata om att det finns miljövänliga transportslag och miljöovänliga transportslag. Frågan är om det finns något i hela vårt samhälle som egentligen är miljövänligt om man nu vill hårddra det. Allt är ju mer eller mindre miljöovänligt.

Självklart är det så att vi ska byta ut våra gamla tåg mot nya så att vi får säkrare tågtransporter, kan ta fler passagerare, åka snabbare m.m. Det finns gamla tåg som går på diesel och att byta ut dem mot nya eldrivna tåg är bra. Men vi får inte glömma bort att varje transportslag måste ständigt arbeta på att minska miljöpåverkan. Vi kan t.ex. ta bussar. Det är bättre att folk åker med buss istället för var och en i en bil. Totalt sett blir det lägre miljöpåverkan. Om vi nu har fått alla att åka med bussen kan vi inte nöja oss med det. Då kommer nästa fråga, hur går vi vidare. Då handlar det t.ex. att gå över till bränsle som är bättre ur miljösynpunkt. Då har vi i två steg gjort miljöförbättringar. Så måste debatten om tåg också vara. Vi får fler att åka tåg, vi byter till nya tåg, hur kan vi sedan få de nya tågen att bli än mer miljöeffektiva. Vi får inte nöja oss och tro att allt är löst i första steget. Vi kan jämföra med elbilar. Jag tycker att utvecklingen av el-bilar är intressant och jag önskar att det kunde gå snabbare att få dem på plats. Men även om elbilar blir mer miljövänligare än dagens tradionella bilar kommer en del nya frågor. Vad är det för typ av batterier i bilarna som ska användas? Hur produceras elen?

Det primära är att få till ett transportsystem där alla transportslagen är ett samverkande system som möjliggör för personer och företag att på bästa möjliga sätt kunna välja en transport/resa som kan ske så miljövänligt som möjligt uitfrån givna förutsättningar. Går det att på samma sträcka välja mellan olika transportslag måset vi få transporterna till det transportslag som är minst miljöovänligt. Men det är inte alltid helt lätt i praktiken då det finns en rad andra faktorer som värderas högre när t.ex. varor skickas, se gärna mitt inlägg om Grönare Transporter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar