tisdag 5 maj 2009

Intressant utskottsmöte idag

Dagens möte med trafikutskottet ägnades helt åt avregeleringen av persontrafiken på järnväg. Inbjudna var regeringens utredare Jan Branborn samt representanter från SJ och Tågkompaniet. Jag kan klart konstatera att det finns de som ser möjligheter till utveckling för persontrafik på järnväg och de som kramar det gamla och är rädda för förändringar. SJs styrelsordförande Ulf Adehlson tillhör den senare kategorin. Enligt Ulf finns det ena hindret efter det andra, men det är klart han vill väl till varje pris rädda SJ så gott det går: Hur ska det gå med anslutningsresor, hur göra när ett tåg går sönder (min egen reflektion: detta borde väl SJ ha rejält med erfarenheter av), vilket tåg ska vänta på vilket, hur ska anslutningar mellan bolag fungera, tidtabeller, köpa biljetter, vem vågar investera i nya fordon - ja så låter det från kritikerna. Mer intressant faktiskt att höra representanten från Tågkompaniet som ser möjligheter och "positiva" problem.

Kritiker till en avreglering lyfter upp t.ex. tåglägena som något som skulle bli problematiskt vid konkurrens. Men problem med att det är fullt på spåren vid peak-time finns redan idag. Vi måste börja utnyttja våra spår bättre, många tider finns det lediga tåglägen.

Det är ju faktiskt så att persontrafiken på järnväg driven av SJ inte fungerar på bästa sätt. Tågresandet ökar, men vi måste våga utveckla och se nya vägar för att göra det än bättre för resenärerna. Flera exempel visar på att där privata alternativ ser möjligheter där lägger statliga alternativ istället ned. Vi måste se fler alternativ flåsa SJ i nacken för att verkligen sätta resenären i fokus.

Jag såg förresten för några veckor sedan som hastigast en snutt av en reklamfilm från SJ på TV. Budskapet var något av typen nu är det dags att sätta resenären i fokus. Dags? Nu? Vad har SJ fokuserat på tidigare börjar jag undra då. Här behövs verkligen andra alternativ!!

Jag tycker att det är bra att utskottet informerar sig och har interna utfrågnignar inför behandling av större frågor. Men samtidigt kan jag konstatera att inget nytt egentligen kom fram. Oppositionen är emot, Ulf Adehlson är emot och vi i alliansen är för. Intressant att SJsV d låter långt ifrån lika negativ som Ulf ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar