Idag lobbas det intensivt från träindustrin om att bygga i trä är klimatsmart. Tyvärr hänger även regeringen med på detta. Dock har den nationella träbyggnadsstrategin som infördes av Göran Persson avslutats. Men Näringsdepartementet med Maus Olofsson i spetsen fortsätter oförtrutet att sjunga träets lov.
Jag har inget emot att det byggs i trä. Varje material har sina fördelar och alla material har en plats. Rätt material på rätt plats vid rätt tidpunkt tycker jag är rätt inställning. Men jag motsätter mig den ensidighet som råder. Vi kan lugnt påstå att träförespråkarna har lyckats i sin lobbying. Som "betongdoktor" upprörs jag över den information som framförs av träindustrin - att bygga i trä är att bygga klimatsmart. Men så enkelt är det tyvärr inte. Ska vi bygga klimatsmart måste hela byggnadens livslängd omfattas och det är ju så att ca 85 % av energiförbrukningen uppstår under själva användingsfasen. Att då påstå att trä skulle vara mer miljövänligt jämfört med andra byggmateril eftersom trä växer i skogen. Så enkelt är det ju inte. Jag anser att utvecklingen av klimatsmart byggande måste utgå från byggmaterialneutralitet. Klimatsmart byggande handlar om system och sedan finns andra aspekter som säkerhet (t.e.x översvämning). Nåväl, betongbranschen har nu tagit upp bollen och börjat inse att de också måste lobba för sin sak. Det här tycker jag är bra, dessutom arbetar de just med att vi inte ska slåss byggmaterial emellen utan istället samarbeta för att utveckla klimatsmart byggande än mer. Vi får inte heller glömma andra byggmaterial än trä och betong.
Nåväl, i senaste numret av Tidskriften Betong finns det med en artikel om just ovanstående samt en liten faktaruta med 5 saker politiker borde veta om betong. Nu kan ju detta vara intressant även för icke-politiker också. Jag har därför lag in texten från den faktarutan här nedan (med tillstånd från Tidskriften Betong).
MILJÖN FÖRST: Betong är ett hållbart material med lång livslängd. Än idag finns det betongbyggnader kvar från romartiden. Tillverkningen av cement är dock energikrävande och cementtillverkningen svarar för cirka 4-5 procent av världens totala koldioxidutsläpp.
Jämförande livscykelanalyser som gjorts på Chalmers och vid IVL Miljöinstitutet visar liten skillnad i miljöpåverkan när du väljer olika stommaterial. Totalt sett används det lika mycket
energi för att tillverka en kubikmeter betong som en kubikmeter träreglar. Cement- och betongtillverkare arbetar ihärdigt för att minska cementets miljöpåverkan genom användning av alternativa bränslen, alternativa material och att ta fram nya metoder för bland annat koldioxidlagring.
BETONG SPARAR ENERGI: Undersökningar visar att du kan spara upp till 15 procent av energin för uppvärmning och 20 procent av energin för kylning genom att använda värmetrögheten i en betongstomme. Betong kan värma på natten och kyla ner på dagen.
BETONG MÖGLAR INTE: Betong är ett oorganiskt material som ger en god innemiljö utan fukt och mögel.
BETONG BRINNER INTE: Riskerna för att bränder utvecklas till omfattande storbränder är mer än elva gånger högre i flerbostadshus med trästommar än i motsvarande betonghus.
Dessutom är kostnaderna för skador som uppstår fem gånger högre per lägenhet i trähusen.
BETONG DÄMPAR LÅGFREKVENT LJUD: som bastoner och dunsljud. Hus med betongstommar klarar lätt av högsta ljudklass. Betongen i sig ger en god ljudisolering med måttliga konstruktionstjocklekar.
Dessutom bidrar Betongindustrin till ett levande samhälle. Över 6 000 personer är direkt
sysselsatta inom betongindustrin. Det finns ungefär 300 fabriker runtom i landet och många av dessa har stor betydelse för sysselsättningen på den lokala orten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar