söndag 11 april 2010

Uppsägning av lärare

I förra veckan meddelade Anders Borg att det i vårpropositionen inte finns med några extra pengar till kommunerna eftersom det ekonomiska läget förbättrats .

Oppositionen och lärarfacken var inte snara att kritisera och varna för utarmning av välfärden och att nu behöver tusentals lärare sägas upp. Lärarförbundet har även tidigare varit ute och skyllt uppsägning av lärare på Alliansregeringens politik. De menar att 4 av 5 kommuner har minskat antalet lärare på grund av den ekonomiska krisen och om det nu inte kommer mer extra pengar kommer det att bli ännu värre.

Men detta är inget annat än skrämselpropaganda och felaktiga fakta till medborgarna från lärarfacket och oppositionen. Enligt en färsk undersökning från Riksdagens utredningstjänst (RUT), ”Uppsägning av lärare i kommunerna”, så rapporteras att för de lärare som sades upp 2009 så var det i 1 en av 3 kommuner som lärare sades upp och inte som lärarfacket påstått 4 av 5. Den främsta orsaken till uppsägningarna är minskat elevunderlag. Sen har finanskrisen haft en inverkan, men det är inte alls den främsta orsaken. Ett intressant tillägg är att det är i första hand kommuner med s-styre som varslar lärare eller för att citera RUT – ”kommuner utan uppsägning är av övervägande borgerlig majoritet, medan kommuner med stora uppsägningar har en klar vänstermajoritet”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar