torsdag 15 april 2010

Nu ska här effektiviseras!

Idag var det min första dag som ordförande för Produktivitetskommittén. Det blev en rivstart med möte både med kommittén och med tre chefer från Trafikverket. Mycket intressant och spännande. Det finns att göra, nu gäller det att fundera, fokusera, prioritera och sedan arbeta hårt för att se till att saker och ting också förändras och blir verklighet.

2 kommentarer:

  1. Ursakta en vanlig enkel manniskas stilla undran, men vad i hela friden har staten med produktivitet att gora? Ar det inte nagot som naringslivet och den fria marknaden skoter bast?

    SvaraRadera
  2. I Sverige är staten den dominerande beställaren av infrastruktur. Då är det viktigt att staten i rollen som beställaren gör sitt för att vi ska få mer infrastruktur för pengarna. Det handlar alltså främst om upphandlingar och hur den processen görs eller vilken upphandlingsform som väljs för att ge mest för pengarna och ge incitament till innovationer mm. Idag så lönar det sig inte för en entreprenör att vara innovativ, det ger inget tillbaka. Mer totalentreprenad med funktionskrav (kallas ofta för funktionsupphandlingar) kann vara ett sätt visar erfarenheter. Men det är endast ett fåtalav upphandlingarna som är på detta sätt. Det här är bara ett exempel på hur beställaren kan arbeta för att öka produktiviteten och effektiviteten inom anläggningsbranschen. Ett litet kort svar på din kommentar.

    SvaraRadera