onsdag 21 oktober 2009

Skatteutjämningssystemet

Stockholms handelskammare arrangerade idag ett seminarium med anledning av deras rapport om skatteutjämningssystemet. Tyvärr missade jag seminariet på grund av att uppdrag inom moderata trafikgrunden. Typiskt, men så är det ibland. Men för er andra som inte heller var där så finns rapporten här. Intressant läsning, eller intressant kanske är fel ord, mer irriterande och sorgligt.

Jag är inte emot att vi har en utjämning i Sverige eftersom det finns skillnader mellan Sveriges kommuner- Självklart ska det finnas en välfärd som är lika för alla oavsett var man bor. Men dagens skatteutjämningssystem är fel uppbyggt och slår helt fel. En kommun som försöker bli bättre på att sköta sin kommun effektivt och mer ekonomiskt straffas. Främst är det Stockholmskommuner som betalar till utjämningssystemet. Dessutom finns "samma" system inom landstingsnivå och där är Stockholms läns invånare de enda som betalar till andra landsting. Alla övriga landsting är alltså mottagare, detta trots att vi har den högsta landstingsskatten i Stockholm. Helt snurrigt.

Enligt Stockholms handelskammares rapport betalar Stocksholmsregionen över 14 miljarder till system årligen, men systemet ger sken av att det bara handlar om några hundra miljoner kronor.

Något msåte göras skyndsamt. En ny utredning är tillsatt, men jag tycker att det behövs mer krafttag i denna fråga än så. Jag har tillsammans med min riksdagskollega lämnat in en motion om skatteutjämningssystemet nu under allmänna motionstiden i riksdagen. Motionen kan du läsa här.

6 kommentarer:

  1. "Jag är inte emot att vi har en utjämning i Sverige eftersom det finns skillnader mellan Sveriges kommuner- Självklart ska det finnas en välfärd som är lika för alla oavsett var man bor."

    Varfor da?

    SvaraRadera
  2. En glesbygdskommun kan ha svårt med skatteunderlaget för att t.ex. säkerställa äldreomsorgen i kommunen. För sådant måste det finnas någonslags utjämning. Men den ska i så fall utgå från staten och inte så som dagens kommunala skatteutjämningssystem ser ut. OM ajg var lite oklar i inlägget så kanske texten i min motion är lite bättre på att beskriva vad jag menar.

    SvaraRadera
  3. Nej, jag undrar bara varfor alla ska vara garanterade lika "valfard" oavsett var de bor. Jag trodde i min libertarianska naivitet att individen var ansvarig for sitt eget liv och sina egna beslut, inklusive bostadsort. Men du menar alltsa att alla manniskor har ratt till samma levnadsstandard oavsett vilka individuella beslut de fattar?

    SvaraRadera
  4. Känns som att vi pratar om olika saker. Arbete, utbildning och att slita ska löna sig. Det ska absolut inte vara så att man inte ska få tjäna pengar eller ha det bra om man ser till att utbilda sig och arbeta hårt. Men vi har en del grundläggande system som alla omfattas av oavsett vad, som t.ex sjukvård, äldreomsorg, där det ska finnas en grundnivå som gäller för alla. Hänger du med på vad jag menar? I mitt Sverige så är det tillåtet att lyckas och tjäna pengar och arbete ska löna sig.

    SvaraRadera
  5. Jag forstar precis vad du menar. Det som bekymrar mig ar att ni inom moderaterna har anammat den socialdemokratiska valfardsstaten med en gemensam valfard - socialiserad sjukvard, socialiserad utbildningsfinansiering, statskontrollerade inkomstforsakringar. Det finns omfattande forskning som visar att det inte ar bra for ekonomin att lata halva BNP ga genom den offentliga sektorn. Det innebar ju att halften av alla folks behov ska tillgodoses oavsett deras arbetsinsats (i form av offentliga tjanster och transfereringar). De skatter som fordras for att uppna detta bestraffar i praktiken hart arbete och utbildning.

    Moderaternas forsvar for den socialistiska valfardsstaten har nu lett till en konflikt mellan rattstat och valfardsstat, som jag papekar pa min blogg. Jag vill bara avsluta med att gora dig uppmarksam pa detta och hoppas att du i din fortsatta politiska karriar tar hansyn till detta. I ovrigt gillar jag som sagt din blogg och kommer att fortsatta lasa den med intresse.

    SvaraRadera
  6. OK, då förstår jag. Det du skriver är viktigt och jag håller med. Nya moderaterna ska anpassa sig till dagens och framtidens samhälle, men vi ska absolut inte bli något nytt sosse-parti. Jag tar till mig dina kommentarer och synpunkter.

    SvaraRadera