onsdag 5 november 2008

Grönare transporter?

Transportsektorn står för en stor del av koldioxidutsläppen. För att klara klimatutmaningen och förbättra vår miljö måste transportsektorn arbeta intensivt från alla håll. Vi måste se till att få en ökad miljömedvetenhet både hos företag och privata resenärer. Vi måste se över vårt resande och våra transporter. Fler måste åka kollektivt och transporter göras miljövänligare genom överflyttning till spår istället för väg. Men det är inte möjligt att bygga spår överallt så många transporter måste ändå gå på väg.

Miljöfrågorna och klimathotet har nu varit i fokus under de senaste åren. Trots det kommer miljöpåverkan först på plats nummer sex när Transportgruppen (transportbranschens samarbetsorganisation) frågat sina medlemsföretag om vad som är viktigast för deras godstransportkunder. Allra viktigast är priset (30%) därefter att varorna levereras i tid (16 %) och att det är säker leverans (15 %). Bara 7 % anger att miljöpåverkan är viktigast.

Det pratas mycket om miljömedvetna val, men när det kommer till kritan verkar det vara mer snack, men liten verkstad. Enligt en artikel i SvD igår är Transportgruppens vd Peter Jeppsson i alla fall förvånad över resultatet ”Alla säger att man bryr sig om miljön när man köper eller upphandlar transporter. Men när det kommer till kritan verkar det som att det inte stämmer” Många företag som tar fram miljövänligare alternativ upplever att det inte efterfrågas i så hög grad. Det här är inte bra. Vi måste gå från ord till handling. Samtidigt har jag förståelse för att priset rankas högst. Till syvens och sist ska ju företagets resultat gå ihop. Men vi alla måste ta oss en allvarlig funderare på de val vi själva gör. Ett problem är att så fort något är mer miljövänligt åker prislappen upp. Måste det verkligen vara så? Kan det stämma att det alltid är dyrare att välja det alternativ som är bättre för miljön?

Godstransporterna har ökat de senaste åren och hur det ser ut framöver återstår att se, men det är nog ingen minskning i sikte den närmaste tiden. Då är det än viktigare att miljötänket går från just tänk till handling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar