torsdag 26 februari 2009

Säkrare förare på mopeder, snöskotrar och terränghjulingar

Igår debatterade trafikutskottet betänkandet "Säkrare förare på mopeder, snöskotrar och terrränghjulingar" efter en proposition från regeringen. Beslut kommer att tas i eftermiddag av riksdagen.

Beslutet innebär nya regler för att få köra ovanstående nämnda fordon. Syftet är givetvis att öka trafiksäkerheten och minska antalet dödade och skadade. Följande nya regler kommer att gälla från 1 oktober 2009:

Moped klass I, dvs EU-moped: här kommer det krävas ett körkort med behörighet AM och att man fyllt 15 år.

Mopedklass II, dvs en "vanlig" moped,: åldersgräns 15 år och krav på förarbevis för moped klass II, eller att du har körkort AM eller traktorkörkort.

Snöskoter och terränghjuling: fyllt 16 år samt ha ett förarbevis för snöskoter respektive terränghjuling.

Sköter man sig inte så kan både dem som har AM körkort eller förarbevis få en varning eller få körkortet respektive förarbeviset återkallat.

Jag tycker att det här är ett mycket bra förslag som skärper kraven på dem som vill köra moped, snöskoter eller terränghjuling. Speciellt bra tycker jag att det är att körkortet/förarbeviset kan återkallas. Det här borde rimligtvis sätta en press på att hålla sig till gällande regler och kanske framför allt få bort all bonuskörning.

Det var en bra debatt i kammaren igår. Oppositionen, utom då Vänsterpartiet till vissa delar, är missnöjda med förslaget. De anser att åldern för att få köra moped ska höjas till 16 år. I oppositionens inlägg och då framförallt från socialdemokraternas sida så kan man tro att vi tidigare inte haft någon åldersgräns alls samt att det inte införs skärpta krav och att körkort/rörabevis kan återkallas. Det var mycket prat om mognad vid 15 respektive 16 års ålder från (S) sida. Men när både vi och Vänsterpartiet tog upp det egna ansvaret och kanske framför allt föräldraansvaret slog Socialdemokraterna dövörat till. Jag förstår inte varför (S) har så svårt för det här med att ta ansvar och att föräldrarna har ett ansvar att kontrollera vad sina barn gör. Jag tycker att det är en självklarthet att föräldrarna ska kolla att barnen t.ex. inte trimmar sin moped. Fast det här är inte den enda fråga där (S) har svårt för det här med ansvar. I propositionen har regeringen inte uteslutit att det i en framtid kan bli än hårdare regler om inte nu föreslagna åtgärder får önskad effekt på trafiksäkerheten.

Länk till betänkande, debatt mm för ärendet finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar