tisdag 17 februari 2009

Besök i Helsingfors

Igår var jag på besök i Helsingfors tillsammans med några styrelsekollegor i interimstyrelsen för den nystartade svensk-finska föreningen i riksdagen. Vi har många parlamentariska föreningar i riksdagen för utbyte med parlamentariker i andra länder. Men en vänföreningen med våra finländska kollegor har inte funnits tidigare.

I Helsingfors besökte vi Eduskunta (finlands riksdag) för möte med både personal från deras riksdagsförvaltning och riksdagsledamöter. Vi ville ”promota” vår nystartade vänförening och få finländarna att starta en liknade förening i Eduskunta. En unik sak med vår svenska förening är att den är öppen både för ledamöter och anställda vid riksdagsförvaltningen, så gäller inte för andra parlamenteriska vänföreningar i Sveriges riksdag. Vi känner dock att det finns stort intresse för en ”finskföreningen” även bland många tjänstemän då de som vi antingen är födda i Finland, har finska föräldrar, ingifta i finsk familj eller bara har ett stort intresse av Finland.

Syftet med svensk-finska föreningen i riksdagen är att öka utbytet mellan länderna, lära av varanda, utbyta kultur mm. Ett ämne som vi tycker är extra intressant än språk – hur är det egentligen med finskans ställning i Sverige och svenskans ställning i Finland? Lite av ett motto är att vi ska ha roligt också. Därför var föreningens första riktiga aktivitet en danskväll där man kunde lära sig dansa tango.

Det finnas många likheter mellan våra länder, men också många olikheter. Ta bara det här med val till riksdagen. I Sverige har vi sk list-val (med litet personvalsinslag) medan i Finland är det personval fullt ut.

På eftermiddagen besökte vi den svenska ambassaden i Helsingfors som ligger vid salutorget i närheten av presidentpalatset. Efter en rundtur i residenset hade vi ett intressant och mycket givande möte med Anders Ljunggren, 2:e man vid ambassaden efter ambassadören. Han tyckte att det var bra att vår förening startat och var mer än gärna villig att hjälpa oss att planera nya aktiviteter och ny resa till Finland.

Lite extra roligt var det att jag hann med ett kort besök på trafikkontorets kansli i Eduskunta. Jag fick dock inte möjlighet att träffa någon ledamot från finska trafikutskottet men väl några tjänstemän.

Heldagen i Helsingfors var lyckad och vi planerar en ny resa senare under våren. Just år 2009 är speciellt med anledning av högtidighållande av märkesåret 1809 vilket gör att det kommer vara många aktiviteter både i Sverige och Finland under året.

Inlägget kommer att senare kompletteras med foton från besöket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar