tisdag 10 februari 2009

Norska besökare

Idag hade vi i riksdages trafikutskott ett lite annorlunda utskottsmöte. Vi har haft besök av norska motsvarigheten till vårt trafikutskott - Transport- og kommunikasjonskomiteen. Så istället för att som vanligt behandla en rad olika betänkanden hade vi iställt överläggningar med våra norska besökare.

Övergripande diskuterade vi infrastrukturens planering, förbindelser mellan våra två länder och trafiksäkerhetsfrågor. I Sverige beslutade vi under hösten om en ny infrastrukturplan och norska regeringen arbetar nu med en ny planering som ska beslutas under våren. Vi är alla överens om de behov inom infrastrukturområdet som finns inom våra länder, även om de behoven kan se lite olika ut. I Norge diskuteras också höghastighetsbanor. Man har låtit göra två utredningar varav en tysk utredning klargjorde att det är lönsamt med höghastighetsbana medan en norsk utredning kom till motsatta slutsatsen. Intressant måste jag säga. Detta visar på dels vikten av ingångs- och värderingsfaktorer, dels komplexiteten hos stora infrastrukturprojekt.

Det finns många förbindelsepunkter mellan våra två länder. Sedan är Norge också ganska beroende av Göteborgs hamn. Här finns potential för Norge att bygga ut sina egna hamnar. Jag uppfattade det dock på mötet som att det finns ett visst motstånd från byarna som ligger i fjodarna att det inte får vara för stora hamnar som stör (?!).

Trafiksäkerhetsmässigt har norrmännen inte lyckats lika bra som vi i Sverige. Detta trots att de har satsat hårt på hastighetsbegränsing/övervakning mm. De var väldigt intresserade av vårt arbete.

Överlag var det ett bra möte med intressanta diskussioner. Men det är ganska svårt att under en timmes möte komma fram till ngåra konkreta saker. Många vill också få möjlighet att få säga sin sak. Dock var vi överens om att vi borde träffas oftare och diskutera trafikfrågor för att på ett bättre sätt samordna infrastrukturåtgärder där så är möjligt. Samarbetet borde också inkludera Danmark då vi tre länder har många transportflödeskontakter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar