fredag 5 december 2008

Upphovsrätt och fildelning

Igår beslutade regeringen om en förstärkning av upphovsrättskyddet. Propositionen går nu till riksdagen för behandling och beslut. I propositionen ges rättighetshavare som har skapat musik, film, litteratur, dataspel och datorprogram bättre möjligheter att ingripa mot olaglig fildelning via internet. För att en rättighetshavare ska kunna få information om vilken abonnent som har ett visst IP-nummer kommer det att krävas domstolsbeslut. Domstolen ska då tillämpa proportionalitetsprincipen och se till att den enskildas integritet skyddas. Regeringen ska redan från dag ett studera och utvärdera hur reglerna tillämpas. Självklart gäller det att hitta den perfekta balansen mellan upphovsrätt och äganderätt och den personliga integriteten.

När det gäller fildelning på internet finns många synpunkter och tankesätt. Laglig fildelning är det väl ingen som har något emot. Det är inte det som den här propositionen handlar om. Diskussionen gäller den olagliga fildelningen. En del hävdar att eftersom det är möjligt och många nu växer upp med att det går att fildela på internet och ladda ner det mesta ska vi inte införa lagar som reglerar fildelningen. Men det håller jag inte alls med om. För det första måste upphovsrätten värnas. Författare, musiker, filmskapare, dataspelsskapare måste ha rättigheterna till sina verk även på Internet. För det andra så anser jag att det är självklart att de regler som finns i den ”verkliga” fysiska världen också måste gälla internet-världen. Varför ska det vi gör på internet vara fredat och oreglerat när det inte är det i den verkliga världen. Idag är det fullt möjligt att t.ex. gå in i en affär och ta saker utan att betala. Men det är olagligt och det finns straff om brott begås. Samma sak måste gälla internet. Det här tar bl.a. Sanna Rayman upp i ett inlägg på SvDs ledarsida idag, ni finner det här.

Länk till regeringens pressmeddelande finns här.

1 kommentar:

  1. "Idag är det fullt möjligt att t.ex. gå in i en affär och ta saker utan att betala." -Detta är en felaktig liknelse då sk upphovsrättsbrott snarare är: "Det är fullt möjligt att gå in i en affär och kopiera utseendet på tex en designad duk och skapa x exemplar till dig själv och andra bara du gör det utan vinstintresse!" Om man ägnar sig åt piratkopiering på nätet i vinstintresse är och ska det vara olagligt. Men om det sker utan vinstintresse ska det vara lagligt. Då har vi samma regler i den fysiska världen som på "nätet".

    SvaraRadera