tisdag 2 december 2008

Polisen i blås-väder

Ska jag skratta eller gråta? Enligt en ny rapport kritiseras polisens metoder för att motverka rattfylleri. Polisens alkokontroller är viktiga för att komma åt rattfyllerister, men även för att verka förebyggande. Men hur tänker polisen egentligen. Något är väldigt fel när man bara ser till kvantitet istället för kvalitet. Det får inte vara så att det är bättre med många kontroller, men inte så viktigt att sätta dit dem som kör rattfulla. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att polisen medvetet ställer sig på ”fel” plats vid ”fel” tidpunkt för att få till antal blås på kortats möjliga tid. Helst vill de undvika att ta någon för rattonykterhet för då tar det längre tid att hinna göra alla kontroller?! Än mer skrämmande är informationen om att poliserna inte bara försöker få till flest antal blåstester på kortast tid utan att de också fuskar. Polisen fuskar … hur ska vi då få vanliga medborgare att följa regler och lagar om polisen tycker att det är ok att fuska.

En ordentlig skärpning krävs och ett effektivare polisarbete som fokuserar på rätt saker. Om nu polisen tycker att det absolut viktigaste är att få till maximalt antal blåskontroller på kortast tid har jag ett förslag. Varför genomför då inte polisen samtliga utandningskontroller på Essingeleden under rusningstrafik? Med tanke på trafikmängden och den låga hastigheten kan ju kontrollerna utföras utan att fordonen ens behöver stanna. Speciellt som polisen fokuserar på att låta personer blåsa som de vet inte har druckit alkohol.

Utandningskontroller är en viktig del av trafiksäkerhetsarbetet för att komma åt personer som kör rattfulla. Men att behandla både människor och avsatta skattemedel på detta sätt som polisen gör är helt oacceptabelt.

SvD, Aftonbladet m.fl.

1 kommentar:

  1. Viss man undrar vad mer polisen fuskar med. Vi behöver tydligen bättre poliser i stället för fler poliser. Och bättre polsibefäl! Det är lite samma grej som man när under kampanjen för fartkontroll nyligen ställde sig vid utfarterna från motorvägar.

    SvaraRadera