måndag 22 december 2008

4,8 miljarder kronor ...

... är väldigt mycket. 4,8 mdkr är precis så mycket netto som Täby har betalat till skatteutjämningssystemet sedan 1996. En hisnande summa och med det ligger Täby i topp vad gäller vilken kommun som totalt har betalat mest till skatteutjämningssystemet. Till det har alla Täbybor (och alla andra boende i Stockholms län) betalat utjämningsskatt via landstinget också. Visst måste det finnas en viss utjämning mellan Sveriges alla kommuner. Speciellt glesbygdskommuner har det tufft. Men det system som vi har idag är inget som känns speciellt rättvist. Vi har ju alla hört om fantastiska konserthus, badhus mm som byggs runt om i vårt land. Men vi i "rika" kommuner har inte råd med liknande i samma omfattning. Sedan all annan verksamhet. Visst är det också fascinerande att Stockholms läns landsting har den högsta landstingsskatten och samtidigt är det enda landsting som betalar till landstingsskatteutjämningssystemet.

3 kommentarer:

  1. hej!
    Om du nu tycker att Täby har t e x för dåliga badhus - varför höjer ni inte skatten då?
    Eller varför säljer ni ut kommunla skolor likt Tibble gymnasium för en spottstyver så att den nya ägaren, genom det privata bolag som nu driver skolan, blir rik istället?
    Unnar du inte de fattigare kommunerna i Sveriges deras fina badhus eller väl fungerande kommunala skolor?
    mvh
    Anders Jönsson (född och uppvuxen i Danderyd och Täby - dvs jag vet vad moderat politik innebär i praktiken bakom de fina orden om valfrihet och utanförskap)

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Visst ska "fattiga" kommuner också ha en bra kommunal verksamhet. Men som skatteutjämningsystemet ser ut idag så fungerar det inte bra.

    SvaraRadera
  3. Jag tänker så här:
    Täby, Danderyd, Lidingö mfl för en politik som gynnar rika och medelinkomsttagare. De gör i princip ingenting för att fattiga människor, exempelvis flyktingar eller människor som lever på socialbidrag skall flytta dit. Alltså finns dessa människor i en jämföreselsevis betydligt högre utsträckning i andra kommuner. Dessa kommuner måste också ha en fungerande kommunal verksamhet i form av skola, vård, omsorg etc. Var skall pengarna tas i från?
    Här tycker jag det är naturligt och rätt att ta från de rika kommunerna. Och som sagt – ifall man i exempelvis i Täby inte tycker att man har tillräckligt med pengar i den kommunala budgeten så är det bara att höra kommunala skatten – den är klart lägre än riksgenomsnittet. Det är här någonstans som jag får svårt att förstår hur de borgerliga politikerna i dessa rika kommuner tänker. Jag växte som sagt upp i både Danderyd och Täby och jag minns t e x att dessa kommuner lade mindre pengar på skolmaten, uttryckt som pris perportion, och äldreomsorgen än vad andra fattigare kommuner gjorde. Eller som i Danderyd – man ansåg sig inte har råd med att servera mjölk till skolmaten. Hur tänker man då?
    God jul igen!
    Anders

    SvaraRadera