fredag 5 december 2008

Stimulans

Regeringen satsar 8,3 mdkr för att stimulera jobb i finanskrisen. Med de reformer som redan presenterats i samband med budgeten för 2009 har alliansregeringen satsat över 40 mdkr. Stimulanspaketet innehåller bl.a. förstärkt stöd till nya arbetslösa och korttidsarbetslösa, stöd för långtidsarbetslösa, förstärkning av yrkeshögskolan och gymnasial yrkesutbildning, satsningar på infrastruktur och skatteavdrag för hushållstjänster i form av reparation, ombyggnader och underhåll av byggnader (ROT-tjänster).

Jag tycker att regeringen gör helt rätt som lägger detta stimulanspaket. Bra mycket bättre än de krav oppositionen framfört om att staten bör ta över Volvo och SAAB. Vi måste se till att hjälpa hela marknaden, inte bara bli bilproducenter. Alliansen håller kvar vid arbetslinjen och de satsningar som nu kommer göras ligger i linje med det. Det handlar om att få fler i arbete, inte att börja dela ut bidrag.

Jag är inte förvånad över att opposition och andra tycker att regeringens satsningar är otillräckliga. Vad annat var att vänta? Jag tror inte det spelat någon roll hur mycket som satsats så hade de andra inte varit nöjda ändå. Men så funkar det. Det är lätt att ösa pengar när man inte behöver ta något ansvar. Jag är mycket nöjd med de satsningar som nu föreslagits. Vad framtiden har att utvisa är svårt att bedöma. Men att helt okritiskt ösa ut pengar och stimulanser är inte heller bra. Det gäller att inte bränna allt krut på en gång.

Självklart är jag mycket nöjd med att stimulanspaketet innehåller ytterligare satsningar på infrastruktur. Alliansregeringen har redan tidigare under hösten beslutat om historiska satsningar på infrastruktur. Nu förstärks det ytterligare, bra!

För info se regeringen, DN, SvD m.fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar