tisdag 20 oktober 2009

Samarbete mellan länder

Måndag -tisdag den här veckan är jag tillsammans med mina kollegor i trafikutskottet i Malmö. Här träffar vi våra danska kollegor i Trafikutvalget som det heter på danska. Syftet med mötet är dels att trafikutskotten från Sverige och Danmark ska träffas och dels att vi gemensamt ska få mer information om en allt mer växande Öresundsregion och vilka krav det ställer på infrastruktur.

Det är uppenbart att planering av framtidens infrastruktur måste ske ur ett mycket större perspektiv än vad som gjorts hittills. Vi måste blicka ut mot Norden , men också vad som händer i andra länder i Europa måste tas med. Idag finns helt sjuka "fånigheter" som t.ex. att länder har olika spårbredder vad avser järnvägsspår. Därför går det inte bara att fortsätta med tåg från Sverige in i Finland t.ex.

Vi i Sverige blir allt mer bättre på att arbeta inom Norden och Europa med infrastruktrufrågor. Men jag är övertygad om att vi kan nå ännu längre. För att Sverige ska kunna få en större del av EU:s pengar inom infrastruktur måste vi arbeta gemensamt inom Norden och visa betydelsen av hela Östersjöregionen som en allt mer växande marknad. Efter att de baltiska länderna kommit med i EU är ju Östersjön nästan att likna vid en stor insjö inom EU som vi skulle kunna utnyttja mycket bättre trafikmässigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar