tisdag 9 juni 2009

Valanalyserna duggar tätt

Så här två dagar efter Europa-valet duggar valanyserna tätt. För egen del är det lite blandade känslor. Efter en intensiv valrörelse med ständigt kampanjande i två veckor är det lite konstigt att återgå till det normala igen. Valresultatet? Ja, känns som att det gick så där för oss moderater. Vi behöver helt klart bli tydligare och vi måste än mer fundera på hur vi ska nå unga väljare. Det är svårt att vara populistiska för oss som dominerande regeringsparti, men vi behöver inte alltid agera storebror/storasyster. Jag tycker vädligt bra om EU och jag tycker att det är rätt som vi gick ut med i valrörelse att EU är bra, men att EU ska göra rätt saker och detaljerna vill vi bestämma om hemma själva i vårt eget land. Dessvärre känns det som att det budskapet inte riktigt gick fram och vi uppfattades nog som lite EU-kritiska, fast jag inte alls kan instämma i att vi skulle vara det.

Sedan det här med kandidaterna. I valrörelse har det varit helt uppenbart att personvalet har en mycket större betydelse (och här finns också en betydligt större chans att bli inkryssad än i riksdagsvalet). Vi kan konstatera att Marit Paulsen har fått nästan 50 % kryss som toppkandidat för Fp men vår egen nummer ett, Gunnar Hökmark, bara fått runt 15 %.

Vi behåller våra mandat, det är bra, men jag tycker ändå att vi borde gjort ett bättre val och ökat åtminstone ett mandat. Fast vi har faktiskt på många håll fått fler antal röster än i förra Eu-valet, men med det ökade valdeltagandet så har det ändå inte hjälpt. Men att valdeltagandet har ökat är otroligt positivt, även om jag tycker att det är skandal att mer än hälften av Sveriges röstberättigade inte väljer att rösta. Som någon sa i valrörelsen - den som inte röstar borde därmed mista sin röst att klaga.

Dock finns det en hel del positiva saker att framhålla. Vi moderater är största parti i Stockholms län och S bara trea, och i Stockholms stad till och med fyra. Detta bådar mycket gott inför valet 2010 men vi har några saker att jobba vidare med.

Jag tycker att det är dags att ta tag i frågan om att gå med i eurosamarbetet. Jag vill gärna under nästa mandatperiod se att denna fråga prioriteras så att vi snarast möjligt kan komma fram till ett slutligt ställningstagande om att övergå till euro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar