lördag 14 november 2009

Transportpolitik.nu

I tisdags blev det inget trafikutskottsmöte för egen del utan jag var istället och bevakade Sveriges kommuner och landstings konferens Transportpolitik.nu.

Konferensen tog upp en rad viktiga framtidsfrågor, t.ex. utformningen av det nya Trafikverket, utredningen om effektivare planeringsprocesser, kombiterminalernas betydelse för godsflöden och hållbara transporter. Dessutom hölls ett samtal mellan både politiker och företrädare för Banverket, Vägverket och Näringsdepartementet. En fråga som berördes flera gånger var medfinansiering. Det finns flera åsikter och tankar kring detta. Men som många sa, idag handlar det mer om samhällsbyggen än om enbart väg- eller spårbyggen. Det innebär att det finns fler som kan få positiva effekter av en utförd åtgärd. Men jag håller med om att det är viktigt med tydliga regler så att alla vet vad som gäller.

Konferensen hade ett tydligt framtids-tema och det var intressant och det framkom också tydligt för dem som inte insett det tidigare, att det pågår otroligt mycket arbete med att ställa om tranportsektorn till långsiktigt hållbara transporter och ökad effektivitet. Många utredningar pågår och jag hoppas innerligt att flera av dem, när de väl är klara, faktiskt också leder till något och inte bara blir hyllvärmare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar