måndag 31 augusti 2009

Förslag till nationell plan

Idag lämnade trafikverken in sitt samlade förslag till nationell plan för transportsystemet för åren 2010 - 2021. Förslaget ska nu ut på remiss till den 2 november. Intressant läsning och en hel del att fundera på. Inget är ännu helt spikat, utan först till våren 2010 tar regeringen beslut om åtgärderna. Men det känns otroligt spännande att för första gången ta del av en nationell plan som tar ett vidare grepp och är trafikslagsövergripande.

All info om det nationella förslaget, lång och kort version, underlagsmaterial, mm finner du här.

Samtidigt pågår arbetet med länsplanerna. Dessa planer remissbehandlas nu av respektive län/region och ska lämnas in till Näringsdepartementet den 2 november. Den mest intressanta länsplanen ur min synvinkel är självklart den om vår huvudstadsregion. Fram till den 15 september går det att lämna in synpunkter. Mer info finner du här.

Efter den 2 november blir det en grannlaga uppgift för Näringsdepartementet och till sist Regeringen att ta slutlig ställning. Vad kommer med, vad kommer inte med? Prioritera, prioritera och prioritera. För exempel på önskemål, behov och "nödvändigheter" finns det gott om.

Alla som vistas i vår huvudstad med omnejd kan vittna om alla de trafikproblem och behov som finns. Det är verkligen på tiden att vi nu också får vår del av kakan. Ser man tillbaka på de senaste 10 årens satsningar (och även längre tid tillbaka), så har Stocksholmsregionen fått betydligt mindre än andra delar i vårt land om vi ser till befolkning, tillväxt, näringslivsutveckling mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar