fredag 31 oktober 2008

Borg ryter till

Anders Borg ryter till och markerar att bankerna nu måste ta sitt ansvar. Det är bra att han säger ifrån. Bankerna har ett stort ansvar att nu göra sitt för att stabilisera det finansiella systemet och se till att boräntorna sänks. En rad åtgärder har vidtagits från flera håll, senast regeringens stabilitetspaket som riksdagen beslutade om i onsdags.

När den finansiella oron startade var bankerna otroligt snabba på att höja boräntorna kraftigt. Nu är det dags att bankerna visar samma vilja att sänka räntorna. Riksbanken har kraftigt sänkt styrräntan och mer pengar har pumpats in i det finansiella systemet. Ska enskilda bankkunder ha någon tilltro till bankerna krävs säkning av boräntorna NU! Det har ju visat sig att flera bankerna tjänar pengar och gör ganska bra resultat även under finanskrisen. Att då inte sänka boräntorna är helt oacceptabelt.

Bostadsmarknaden har också gjort en inbromsning, till stor del beroende på hårdare krav från bankerna på utlåning. Hårda krav vid utlåning är bra och så skall det alltid vara. Men nu har det blivit ett slags moment 22. För att kunna köpa en bostad måste du först sälja din egen. Men bor du t.ex. i Stockholm är det inte helt lätt att sälja först och köpa sen utan man kan för en kort period (oftast några veckor) behöva ett sk. överbryggnadslån. Vad händer om man inte hittar något? Om inflyttningsdag inte passar med utflyttningsdag? Det krävs en synergi mellan köp och sälj som just nu inte fungerar. Bankerna måste snarast se till att detta börja fungera igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar