tisdag 27 januari 2009

Snacka går ju

I trafikdebatten för Miljöpartiet fram att de är emot flyget och då speciellt inrikesflyg. De vill att inrikesflyget ersätts med tåg. Visst är det så att vi behöver fundera på hur vi reser och på vilket sätt. Mellan flera av våra orter i Sverige finns en potential att övergå från flyg till tåg. Men det finns områden i vårt, då kanske främst de norra delarna, där flyget spelar en väldigt viktigt roll för näringsliv och privatresenärer. Restiden skulle i fler fall bli helt orimlig om flyget inte fanns.

Intressant då att höra Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson när han blev intervjuad av Radio Rix förra veckan. Han fick då frågan hur han reser till och från Norrland. Peter svarade då att nu reser han inte hem lika ofta, men när barnen var små blev det flyg. Annars skulle det ta för lång tid att åka fram och tillbaka över helgen. Så var det med det. Vissa förespråkare för Miljöpartiet säger en sak, andra gör en annan sak. Jag efterlyser lite mer vett och sans i trafikdebatten när det gäller miljöfrågorna från Miljöpartiets sida. Ska vi få ett merklimatsmart trafiksystem måste vi jobba systematiskt och skapa förutsättningar och incitament för människor och företagare att välja klimatsmartare alternativ. Jag är helt övertygande om att detta är rätt sätt att arbeta för framtiden. Men samtidigt måste vi vara medvetna om att det finns en rad olika faktorer som styr vårt resande. Vår uppgift som politiker är att lyfta upp miljöfrågorna högre på dagordningen och medvetengöra människor om problem och möjligheter. Jag tror däremot inte att rätt väg är att skuldbelägga dem som av en eller annan orsak ibland måste ta flyget även inrikes istället för tåg.

Lyssna på Peter Eriksson: Rix FM - klicka på Rix Morronzoo, välj morgonens gäst och leta seda upp ljudklipp 22/1 som heter Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson gillar tweed.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar